Enchiladas Verde

met een maiskolf

2 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Een van de populaire gerechten uit de Mexicaanse keuken is zeker enchiladas. Tortilla’s gevuld met een vulling van kip, vlees, bonen en groente overgoten met een saus en kaas. Dit gerecht heb ik geleerd van mijn schoonmoeder, het was ook voor het eerst dat ik kennis maakte met salsa verde in haar keuken. Deze enchiladas zijn gevuld met kip en bonen.

Salsa verde is een pittige Mexicaanse saus gemaakt van tomatillo’s, ui, knoflook en natuurlijk chili’s. En dat proef je wel want deze saus is best pittig! Tomatillo’s zijn groene tomaten die van oorsprong uit de hooglanden van Mexico komt.

Het is in Nederland best lastig om aan tomatillo’s te komen maar gelukkig wordt de salsa verde ook in een blik verkocht. Ik gebruik zelf altijd de salsa verde para enchiladas van La Costeña. Deze kan je kopen bij Amazing Oriental of online. Mocht je geen aziatische supermarkt in de buurt hebben zou je van La Morena Green Mexican salsa kunnen nemen, deze kan je bij een grote AH kopen.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 1 grote kipfilet
  • 4 maistortilla’s (medium size)
  • 1 witte ui
  • 1 blikje bruine bonen (200 gr)
  • 1 el Diced Chipotle Peper La Morena (AH)
  • 1 blikje salsa verde para enchiladas La Costeña of
  • 2 maiskolven
  • 1 limoen
  • 1 el suiker
  • 1/2 el maizena
  • 20 gr boter
  • paprikapoeder
  • koriander
  • geraspte jonge kaas en cheddar (optie vegan kaas)
  • olijfolie
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • Ovenschaal 27 x 18 cm

Bereidingswijze

We gaan eerst starten met het maken van de vulling van de enchiladas. Snij de ui doormidden en in dunne ringetjes, hou iets minder dan helft apart voor garnering. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie op middelhoog vuur en fruit hierin de ui aan. Giet ondertussen het blikje bonen af en voeg deze toe aan de uien. Roer goed door elkaar en voeg dan de chipotle peper toe.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden. Snij ondertussen de kipfilet in dunne reepjes en voeg die toe aan de bruine bonen en de uien. Kruid met zout en peper. Snij een partje van de limoen af en knijp deze uit boven de kip. Het sap van de limoen zorgt ervoor dat de kip mals blijft. Bak de kip ongeveer 5 minuten mee totdat die net gaar is.

Pak nu de ovenschaal en vet deze een beetje in met olijfolie. Leg hier 1 tortilla in en doe er 1/4 van de vulling in. Vouw de zijkanten nu een klein randje om en rol de tortilla dan op. Leg hem in de ovenschaal en herhaal dit voor de andere 3 tortilla’s. Strooi dan de geraspte kaas erover heen en zet de enchiladas 15 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is en een beetje bruin begint te worden.

Pak ondertussen 2 steelpannetjes, vul er 1 met heet water en kook hierin de mais 15 minuten totdat de mais mooi geel van kleur is. Heb je al gekookte maiskolven gekocht dan hoeft je ze maar 2-3 minuten te koken.

In het andere steelpannetje doe je de helft van het blikje salsa verde. De andere helft kan je in een boterhamzakje doen en invriezen voor de volgende keer. De salsa is best pittig mocht je het aankunnen dan hoef je geen suiker toe te voegen. Wil je de saus wat milder maken dan voeg je wel de suiker toe. Is de saus nog steeds te pittig voeg je nog 1/2 eetlepel suiker toe.
Verhit de salsa verde op laag vuur, voeg er 20 ml water en de suiker aan toe. Snij een partje van de limoen af en knijp deze boven de salsa uit. Voeg dan de maizena toe en roer gelijk heel goed door om klontjes te voorkomen. De maizena zorgt ervoor dat je saus wat dikker wordt. Laat de saus even zachtjes pruttelen.

Als de enchiladas mooi goudbruin zijn kan je ze uit de oven halen. Snij de enchiladas even los van de randen en haal er dan 2 met een spatel voorzichtig uit en plaats op een bord. Dat doe je ook met de andere 2. Verdeel de salsa verde over de borden en garneer met de achtergehouden ui, koriander en een partje limoen.

Giet de mais af en kruid met wat zout en paprikapoeder en verdeel de boter over de maiskolven. Serveer met wat koriander erover.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu