Gepofte zoete aardappel

mexican style

2 personen

Bereidingstijd: 1 uur

We kennen allemaal wel de klassieke gepofte aardappel uit de oven of van de barbecue met een wat roomboter erop. Zelf ben ik niet zo’n fan van een gewone aardappel, behalve frietjes natuurlijk! Ik vervang de gewone aardappel vaak door de oranje variant, de zoete aardappel.  Deze gepofte zoete aardappel is zo onwijs lekker en een fijne afwisseling voor zoete aardappel frietjes.

Wist je dat de vezels in zoete aardappels een belangrijke rol spelen in de regulering van onze bloedsuikerspiegel? Ja zoete aardappels bevatten veel koolhydraten maar ze bevatten meer voedingsvezels. En juist die voedingsvezels zijn voornamelijk onoplosbare, die zorgen dat de koolhydraten vertraagd worden opgenomen en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Naast deze werking bevatten ze ook veel vitamine C en zijn ze goed voor onze huid. Deze gepofte zoete aardappel is gewoon ook erg lekker en met een kleine Mexicaanse twist is het net wat anders dan met een klodder roomboter erop!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 kleine zoete aardappels
  • 75 ml crème fraîche
  • 3 schijfjes jalapeño peper
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper
  • geraspte kaas
  • koriander

Verder nog nodig

Bereidingswijze

Deze zoete aardappel wordt op de barbecue bereid dus steek die ruim van te voren aan.Was de zoete aardappels goed, zorg dat er geen aarde meer op de schil zit. Zet dan een steelpannetje op met heet water op hoog vuur en kook de zoete aardappels ongeveer 20 minuten. Prik na 20 minuten even met een mesje in een aardappel als je mesje er makkelijk doorheen gaat is dan giet je het water af en anders laat je ze nog even 5 minuten koken.

Pak de zoete aardappels in in aluminiumfolie en zorg dat je de folie aan de bovenkant bij elkaar brengt. Leg de aardappels op het rooster van de barbecue aan de rand. Laat ze ongeveer 30-40 minuten liggen, draai ze af en toe een beetje om dat elke kant wel het rooster heeft aangeraakt. Je kan ze ook een half uur in de oven doen op 180 graden in aluminiumfolie.

Ondertussen gaan we aan de slag met de vulling. Doe de crème fraîche in een kom en doe daar de limoensap en paprikapoeder bij. Snij de 6 blaadjes koriander en de schijfjes jalapeño heel fijn en voeg die ook toe. Kruid het geheel met zout en peper en meng alles goed door elkaar.

Haal na 30-40 minuten de aardappels eraf als ze zacht zijn. Snij ze in de lengte open en schep de crème fraîche in de aardappels. Garneer met wat geraspte kaas en wat blaadjes koriander.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu