Healthy banana bread

met pecannoten en cranberries

10-12 plakjes

Bereidingstijd: 45 minuten

Bananenbrood is een van mijn favoriete tussendoortjes om te eten! In tegenstelling tot andere recepten waar het vaak een bananencake is met veel toegevoegde suiker is dit brood volledig gluten- en lactosevrij. Het wordt gemaakt van amandelmeel, bananen en eieren en past ook perfect in een Paleo levensstijl.

Je hebt dat vast wel eens gehad dat je van die (over)rijpe bananen hebt liggen die bijna zwart aan het worden zijn. Zonde om deze weg te gooien maar perfect om een bananenbrood mee te maken. Wist je dat bananen de tweede meest populaire fruitsoort in Nederland is? En dat ze na rijst het belangrijkste voedingsgewas ter wereld zijn?

Bananen bevatten veel vitamine en mineralen zoals kalium wat een bloeddruk verlagend effect heeft. Hoeveel bananen je daarvoor dan moet eten zou ik niet weten. Omdat bananen ook veel zetmeel bevatten zijn ze een belangrijke voedingsbron en kan je bananenbrood ook goed als ontbijt eten!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 75 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • snuf zout
  • 1 tl kardemom
  • 1,5 el honing
  • 2 el geraspte kokos + wat extra voor garnering
  • 30 gr pecannoten + wat extra voor garnering
  • 20 gr cranberries + wat extra voor garnering
  • 1 el cacaopoeder
  • 2 el cacao nibs + wat extra voor garnering

Verder nog nodig

  • kleine cakevorm (20 cm lang)
  • hakmolen +staafmixer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de bananen en breek deze in stukjes, doe ze in de hakmolen. Breek de eieren en voeg deze toe aan de bananen in de hakmolen. Mix dit tot een gladde lichte massa. Voeg dan de amandelmeel, bakpoeder, kaneel, snuf zout, kardemom, honing en geraspte kokos toe. Mix het geheel goed door tot een gladde massa.

Giet dan de helft van de massa uit de hakmolen in een andere kom. Voeg aan de overgebleven helft in de hakmolen de cacao toe en mix goed door elkaar zodat je nu een chocolade mengsel hebt. Voeg als laatste de cacao nibs toe.

Voeg aan het andere mengsel wat je in een kom hebt gegoten de cranberries toe. En breek de pecannoten in stukjes boven de kom. Meng met een spatel even door elkaar.

Bekleed de cakevorm nu met bakpapier. Giet nu in de lengte aan de linkerkant het chocolademengsel in de vorm en tegelijkertijd aan de rechterkant het lichte mengsel. Pak dan een satéprikker en maak kleine S vormpjes in het midden om dat gemarmerde effect te krijgen. Dit mag je best 3 keer herhalen. Snij dan wat cranberries fijn en breek wat pecannoten in kleine stukjes. Verdeel de stukjes boven op het brood in het midden.

Zet het brood nu 30 minuten in de oven. Verlaag na 5 minuten de temperatuur tot 160 graden. Prik na 30 minuten met een cakeprikker of satéprikker in het bananenbrood, als deze er droog uitkomt is die klaar. Laat het bananenbrood afkoelen buiten de oven. Garneer eventueel nog met wat honing en dan wat cacao nibs en een beetje kokosrasp.

Enjoy! ♡

Snij het brood in plakjes, wikkel ze in vershoudfolie en leg ze in de diepvries. Zo kan je langer van je bananenbrood genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu