Er kan niets op tegen een heerlijke satay wat mij betreft! Iedereen kent wel de saté uit de Indonesische keuken die je bij een rijsttafel krijgt. Wij kennen deze heerlijke geroosterde stukjes vlees vaak als saté, deze benaming wordt in de Indonesische keuken gebruikt terwijl ze in Maleisië satay heten.
Maar wat maakt nou het verschil in de saté of satay? In Maleisië maken ze de satay van heel veel kleine stukjes vlees, je krijgt vaak een hele berg van die mini satay’s. Daarnaast word de satay vaak enkel in kip of rund gemaakt en is de marinade anders. In Indonesië kan je ook vaak saté van varken (babi) en geit (gambing) tegenkomen. Omdat het grotendeel van de Maleisische bevolking moslim is vind je er bijna geen varkensvlees.
Voor mij vind je de beste satay toch echt in Maleisië, waar je op straat vers van de BBQ de heerlijkste satay eet met wat longtong en zoetzure komkommer erbij. Als je dat eenmaal hebt geproefd kan er bijna geen saté meer tegenop. Ik heb mijn versie van deze verrukkelijke satay gemaakt met zoetzure komkommer en pindasaus. Neem ruim de tijd om de marinade goed te laten intrekken, het liefst de hele nacht. Mocht je geen BBQ hebben kan je ze ook altijd grillen in een hete grillpan of contactgrill.