Maleisische satay van de BBQ

met zoetzure komkommer

12 stuks

Voorbereiding: 4-5 uur

Bereidingstijd: 45 minuten

Er kan niets op tegen een heerlijke satay wat mij betreft! Iedereen kent wel de saté uit de Indonesische keuken die je bij een rijsttafel krijgt. Wij kennen deze heerlijke geroosterde stukjes vlees vaak als saté, deze benaming wordt in de Indonesische keuken gebruikt terwijl ze in Maleisië satay heten.

Maar wat maakt nou het verschil in de saté of satay? In Maleisië maken ze de satay van heel veel kleine stukjes vlees, je krijgt vaak een hele berg van die mini satay’s.  Daarnaast word de satay vaak enkel in kip of rund gemaakt en is de marinade anders. In Indonesië kan je ook vaak saté van varken (babi) en geit (gambing) tegenkomen. Omdat het grotendeel van de Maleisische bevolking moslim is vind je er bijna geen varkensvlees.

Voor mij vind je de beste satay toch echt in Maleisië, waar je op straat vers van de BBQ de heerlijkste satay eet met wat longtong en zoetzure komkommer erbij. Als je dat eenmaal hebt geproefd kan er bijna geen saté meer tegenop. Ik heb mijn versie van deze verrukkelijke satay gemaakt met zoetzure komkommer en pindasaus. Neem ruim de tijd om de marinade goed te laten intrekken, het liefst de hele nacht. Mocht je geen BBQ hebben kan je ze ook altijd grillen in een hete grillpan of contactgrill.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Marinade

  • ½ ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm verse gember
  • ½ cm verse kurkuma
  • 1 sereh
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • 1 el kokosmelk
  • 1 tl korianderpoeder
  • sap van ¼ limoen
  • 1 el olie
  • zout
  • 4 grote kippen dijen (±500-600 gr)

Pindasaus

  • 2 el pindakaas
  • 250 ml heet water
  • 2 tl sambal
  • 3 el ketjap manis
  • handje cashewnoten of pinda’s

Zoetzure komkommer

  • ½ komkommer
  • 1 lombok peper
  • 90 ml rijstazijn
  • 1,5 el suiker

Verder nog nodig

  • sateprikkers
  • BBQ

Bereidingswijze

We starten eerst met het maken van de marinade voor de satay. Snij de kippen dijen in kleine stukjes van maximaal 0,5 bij 0,5 cm groot en leg de stukjes in een kom. Voeg de kokosmelk, limoensap, honing en sojasaus toe.

Doe in de hakmolen de ui, knoflook, sereh, gember, korianderpoeder en de kurkuma. Mix tot een fijne pasta en voeg dat doe aan de stukjes kip. Kneed het geheel goed door elkaar zodat alle stukjes kip goed gemarineerd zijn. Laat het geheel dan minimaal 4-5 uur marineren in de koelkast, het liefst de hele nacht.

Zoetzure komkommer
Was de komkommer goed en snij hem in de lengte doormidden. Schraap met een klein lepeltje de zaadjes uit de komkommer. Snij de komkommer dan in plakken van 1/2 cm dik en doe ze in een kom. Snij het pepertje open, verwijder de zaadjes en snij in hele dunne ringetjes. Doe de ringetjes peper bij de komkommer in de kom.

Zet nu een steelpannetje op middelhoog vuur en doe hier de azijn met de suiker in. Roer goed door zodat de suiker wordt opgenomen. Giet dan de azijn over de komkommer heen en zet 1 uur in de koelkast tot serveren. Na een 1 uur giet de azijn af en zijn je komkommers klaar voor gebruik!

Pindasaus
Pak een steelpannetje en doe daar de pindakaas, sambal en ketjap in zet op laag vuur op het fornuis. Roer goed door elkaar en voeg dan de helft van het water toe en verdun daarmee de pindakaas. Als het een egale massa is voeg je de rest van het water toe en roer goed door. Laat de pindasaus een beetje pruttelen.
Als de pindasaus op de gewenste dikte is zet je het vuur uit. De een houdt van een dunne pindasaus en de ander van een wat dikkere, voeg wat water toe als die te dik voor jou doen is. Warm de pindasaus op het laatste moment weer op.

Satay maken
Steek een uur van te voren de barbecue aan zodat die goed heet is als je de saté erop legt. Haal na een aantal uur de kip uit de koelkast en rijg je de stukjes aan een satéprikker of bamboeprikker. Grill de satay ongeveer 5 minuten per kant op een hete BBQ of in een hete grillpan als je geen BBQ hebt.

Serveer met pindasaus, de zoetzure komkommer en eventueel wat rijst.

Enjoy! ♡

De leftovers zijn heerlijk op een broodje de volgende dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu