Mango tartelettes

met limoen crème

6 personen

Voorbereiding: 2-3 uur opstijven

Bereidingstijd: 90 minuten

Wie houdt er nu niet van die prachtige kleine taartjes?! Bij menig Franse patisserie winkels staan deze kleine taartjes te schitteren in de toonbank. Tartelettes worden ook wel mini taartjes genoemd. De bekendste soorten zijn de tartelettes met banketbakkers room en verse aardbeien maar ook de citroen tartelettes zijn erg populair. Ik vind het ontzettend leuk om tartelettes te maken en het fijne is dat je ze kan vullen en decoreren met van alles.

Dit taartje heb ik gemaakt voor de verjaardag van mijn vriend en hij mocht uiteraard kiezen wat hij qua vulling wilde. Het moest een fris taartje worden met mango, en wat past daar nou beter bij dan limoen en kokos. Twee heerlijke tropische smaken die erg goed combineren met mango. Dat werd dus dit taartje met een vulling van mango-kokos puree met daarop een laag fris/zure limoen crème en om het helemaal af te maken een prachtige roos van verse mango.

De onderdelen voor dit taartje zijn niet lastig om te maken alleen moet de limoencrème en het deeg voor de tartelettes wel even opstijven.  Dus houdt daar rekening mee in je planning. Je kan de tartelettes ook al vooraf maken en 1 of 2 dagen bewaren in aluminiumfolie. Hou je deeg over? Maak daar dan heerlijke zelfgemaakte zanddeeg koekjes van of vries het in voor een later moment.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Tartelette bodem

  • 250 gr bloem
  • ½ ei
  • snuf zout
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr kristalsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 1 el koekkruiden

Mango kokos puree

  • 2 rijpe mango’s
  • 3 el geraspte kokos
  • 1,5 el honing
  • 150 ml water

Limoen crème

  • ½ gelatineblaadje
  • 30 ml limoensap + rasp van ½ limoen
  • 15 gr suiker
  • 25 gr geklust ei
  • 25 gr suiker
  • 45 gr boter

Verder nog nodig

  • 6 tartelette vormpjes (∅ 8cm)
  • blind bakvulling
  • deegroller

Bereidingswijze

Limoen crème
We starten eerst met het maken van de limoen crème aangezien deze het liefst een hele nacht moet opstijven. Heb je daar geen tijd voor laat de crème dan minimaal 2-3 uur opstijven in de koelkast. Breek de helft van een gelatineblaadje af en week deze in koud water. Rasp de schil van een halve limoen en pers dan een limoen uit, je hebt 30 ml nodig. Pak een steelpan en doe hier 30 ml limoensap en 15 gr suiker in. Breng het geheel aan de kook totdat de suiker opgelost is in het sap. Klop in een aparte kom 25 gr ei met 25 gr suiker door elkaar met een garde. Giet dan het limoensap erbij en meng goed door elkaar en giet het geheel terug in de pan.

Laat het mengsel op laag vuur ongeveer 5 minuten koken totdat het wat indikt. Blijf wel steeds roeren in de pan met een houtenlepel anders brandt het geheel aan. Haal dan de pan van het vuur en laat het een mengsel een beetje afkoelen tot lichaamstemperatuur. Haal de gelatine uit het water en roer deze door het limoenmengsel. Voeg de boter in stukjes toe samen met de limoenrasp en mix het geheel even met de staafmixer voor een glad mengsel. Doe de crème in een kom en dek af met vershoudfolie en laat deze opstijven.

Tartelette deeg maken
Doe alle ingrediënten in een kom en roer deze met een houten lepel door elkaar tot een egaal deeg. Mocht het op ten duur niet meer lukken met de houtenlepel kneed het deeg dan met je handen tot een geheel. Wikkel het deeg dan in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Mango kokos puree
Schil de mango’s helemaal en snijd met je mes twee langwerpige helften van ongeveer 1,5 cm dik, langs de pit, van de mango’s af. Deze vier helften leg je even apart in de koelkast want die heb je nodig voor de mangoroos bovenop het taartjes. De rest van de mango’s snij je in kleine stukjes van een halve cm groot. Doe die stukjes mango met de honing, kokosrasp en het water in een steelpannetje en laat dit zachtjes pruttelen zodat de mango zacht wordt. Als de stukjes zachter zijn geworden pureer je het geheel even met een staafmixer. Bewaar de puree in een bakje in de koelkast.

Tartelette bodems maken
Als het deeg gerust heeft en mooi koud is kunnen we starten met het uitrollen van het deeg. Verwarm eerst even de oven voor op 180 graden. Pak dan een grote plank en strooi hier flink wat bloem op. Ik vind het zelf fijn om eerst met de helft van het deeg te beginnen. Kneed het deeg een beetje zodat het wat soepeler wordt. Leg het dan op de plank en bestrooi je deegroller met bloem. Rol het deeg dan uit tot 0,5 cm dik en steek dan 6 rondjes uit met de uitsteek ring. Leg de uitsteek ringen dan op een bakplaat bekleed met bakpapier en leg in elke ring een rondje deeg. Kneed nu de afsnijsels samen met het andere deel van het deeg en rol weer uit tot een rechthoek van 0,5 cm dik en minimaal 25 cm lang. Zorg dat je steeds je plank bebloemd anders plakt alles vast.

Snij dan nu 6 repen van 1,5 cm breed en 25 cm lang en leg een reep aan het binnenkant van de steekring helemaal rondom. Druk de uiteinde tegen elkaar zodat er geen opening meer is. Herhaal dit nu voor de andere 5 repen. Als je wat deeg over hebt kan je dit weer opnieuw uitrollen en er koekjes uitsteken of in vershoudfolie invriezen dan kan je op een later moment koekjes maken.

 

Bodems blind bakken
Deze tartelettes gaan we blind bakken wat betekend dat we met een vork wat gaatjes in de bodems gaan prikken. Daarop leggen we een stukje bakpapier met een deel van de blindbakvulling zoals gedroogde bonen of erwten. Dit zorgt voor wat gewicht op de bodem zodat je de tartelettes later mooi kan vullen. Als je alle tartelettes hebt voorbereid kan je de bakplaat in de oven zetten en ze in 15 minuten goudbruin bakken. Laat de tartelettes goed afkoelen voordat je de ringen en blindbakvulling met bakpapiertjes verwijderd.

Taartje opmaken
Nu alle onderdelen gemaakt zijn kunnen we starten met het opbouwen van de taartjes. Als eerste maak je een laagje mango kokos puree onderin de tartelettes, verdeel dan de limoencrème over de tartelettes en strijk het een beetje glad. Nu gaan we starten met het maken van de roos van mango. Snij de 2 langwerpige stukken mango’s in de lengte in hele dunne plakjes van 1 mm dik. Ze moeten dun zijn om te kunnen buigen. Start dan met de langste stukken, leg er drie per tartelette aan de randen en laat ze een klein stukje overlappen. Maak dan een volgende laag met weer 3 stukken. Herhaal dit totdat je nog een midden stukje over hebt ter grootte van een euromunt. Pak dan een klein stukje en buig die bijna helemaal als een rondje en plaats deze in het midden.

Decoreer het taartje met wat limoenrasp en geraspte kokos!

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu