Paella Mixta

met schaal- en schelpdieren, chorizo en kip

2 personen

Voorbereiding: 2 uur

Bereidingstijd: 60 - 90 minuten

De naam Paella stamt af van de Latijnse benaming Patella wat pan betekent. Aangezien Paella in een grote pan bereidt wordt werd de naam al snel gevonden. De paella vind haar oorsprong in Valencia vandaar ook de traditionele naam Paella Valencia. Het gerecht wordt gemaakt van rijst gekookt in een bouillon van schaal- en schelpdieren of kip.

Paella heb je met allerlei soorten vullingen en dat is weer afhankelijk waar je je bevind. Aan de kust eet je paella mariscos met schaal- en schelpdieren terwijl je in het binnenland van Spanje paella met konijn, kip of zelfs slakken vind. Voor dit recept heb ik een mix gemaakt van kip, chorizo en schaal- en schelpdieren dat wordt vaak de Paella Mixta genoemd.

Om een goede paella te maken is het belangrijk dat zelf je bouillon maakt van bijvoorbeeld de schalen van garnalen of de botten van kip. Je geeft de paella hierdoor een enorme smaak boost. Hier zit ook het meeste tijd in om een goede bouillon te krijgen.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Bouillon

  • 6 black tiger garnalen (met kop)
  • 1 prei
  • ½ venkel
  • ½ winterpeen
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el paella kruiden
  • 300 gr tomatenpulp in blik
  • 3 cm chorizo pamplona (AH excellent)

Paella

  • 250 gr paella rijst (AH)
  • 4 kipkluifjes
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gr zeevruchten mix
  • 200 gr kokkels of vongole of mosselen
  • 10 gepelde grote rauwe garnalen
  • 1 blikje doperwten
  • 2 gegrilde zoete paprika fijn gesneden (pot)
  • 4 cm chorizo pamplona (AH excellent)
  • 2 el paella kruiden
  • 3 el gerookte paprikapoeder
  • 2 el cayennepeper
  • verse peterselie
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • paella pan of een ovenbestendige koekenpan (24 cm diameter)

Bereidingswijze

Bouillon
We starten eerst met het maken van de bouillon waarin we de paella rijst later gaan garen. Snij de grote ui en 2 tenen knoflook in stukjes. Vervolgens snijden we de prei in ringen van 1 cm dik. Halveer de venkel en was deze goed, snij in grove stukken. We gebruiken ook het groen van de venkel. Was de winterpeen en snij deze ook in stukken van 1 cm dik en vervolgens doormidden. Snij een stuk van 3 cm van de chorizo af en snij die in fijne stukjes.

Pak nu de black tiger garnalen erbij en snij overal de kop eraf. Pel daarna de garnalen en probeer de schaal zoveel mogelijk heel te bewaren. Bewaar de garnalen in de koelkast bij de rest van de vis.

Fruit in de pan nu de knoflook, ui en de chorizo aan met wat olijfolie. Zodra de olie een beetje rood begint te kleuren van de chorizo voeg je de garnalenkoppen en schillen toe en bak deze even mee totdat ze roze kleuren. Voeg dan de gesneden groente toe en bak die ook even mee. Strooi er 2 eetlepels paella kruiden overheen en voeg dan de tomatenpulp toe. Meng goed en schenk dan kokend water erbij totdat alles onder water staat. Laat dit nu 2 uur zachtjes sudderen, af en toe een keer doorroeren. Voeg wat kokend water toe als er veel vocht verdampt is. Je zal ongeveer 1,5 liter bouillon over moeten houden.

Kruid ondertussen de kipkluifjes met 1 el paella kruiden, 1 el gerookte paprikapoeder en wat zout en peper. Zet apart in de koelkast om te marineren.

Als de bouillon klaar is pak je een zeef en een andere pan. Die pan zet je neer met de zeef erop, vervolgens giet je de bouillon boven de zeef af zodat alle schalen en groente in de zeef blijven zitten. Haal een paar garnalenkoppen eruit ter decoratie, de rest hebben we niet meer nodig.

Paella
Snij het sjalotje en 2 tenen knoflook fijn. Fruit deze aan in een grote koekenpan met olie. Voeg dan de paella rijst toe en meng even goed zodat de rijst bedekt is met olie. Voeg nu de helft van de bouillon toe en laat de rijst dit rustig opnemen. Voeg steeds bouillon toe totdat het is opgenomen. Proef dan even of de rijst al zacht is, zo niet dan voeg je wat kokend water toe als je bouillon op is.

Pak een andere koekenpan en zet deze op middelhoogvuur met een beetje olie. Bak hierin de gemarineerde kipkluifjes in ongeveer 15 minuten gaar, draai ze wel regelmatig om.

Snij het stukje chorizo in dunne plakjes en vervolgens door de helft. Doe dan het blikje doperwten, de chorizo en de fijngesneden paprika bij de rijst en roer dit goed door. Voeg dan de paella kruiden, paprikapoeder en cayennepeper toe. Kruid goed met zout en peper. Als laatste voeg je de zeevruchtenmix toe en meng deze er goed doorheen.

Pak nu je paella pan en schep hier de paella in. Heb je geen paella pan gebruik dan een ovenbestendige koekenpan. Leg de garnalen, kokkels en de kipkluifjes verdeeld over de paella. Bestrooi nog met een beetje paprikapoeder en zet dan in het midden van de oven. Bak ongeveer 15 minuten op 200 graden totdat de vis bovenop gaar is en er een beetje een korstje vormt aan de randen.

Decoreer met de achtergehouden garnalenkoppen en de verse peterselie.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu