Paleo style paella van bloemkoolrijst

met garnalen en vongole

2 personen

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Voor mensen die erachter komen dat ze gluten intolerant zijn kan het vaak helpen om een paar maanden Paleo te eten. Dat zorgt er in sommige gevallen voor dat je minder last kan hebben van je intolerantie en geeft je darmen rust. Paleo, wat is dat nou precies? Het wordt ook wel het oerdieet genoemd, dus voedingsstoffen eten die de oermensen aten in de tijd dat ze nog zelf jaagden. Dus groente, fruit, noten, zaden, vlees, vis en fruit.

Dat betekend dus geen rijst en granen en vraagt de nodige aanpassing in het koken. Ik heb het een paar maanden gedaan en ben wat gaan experimenteren met het maken van gerechten om niet elke dag een salade te hoeven eten. Producten gemaakt van bloemkool vind je steeds vaker in de supermarkten en ze maken er zelfs pizza bodems van. Het is een goede vervanger voor rijst evenals broccoli.

In dit gerecht maak ik een paella van bloemkoolrijst, door het gebruik van kruiden en cayennepeper geef je het gerecht veel smaak en proef je de licht zure smaak die bloemkool kan hebben nauwelijks meer. Het is makkelijk om te maken en je krijgt ook nog eens een hoop groente binnen.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 300 gr bloemkool roosjes
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • Chorizo Pamplona (gedroogde worst)
  • 10 sperziebonen
  • 12 rauwe garnalen (zonder kop)
  • 200 gr zeevruchtenmix
  • 10-15 vongole schelpen
  • 3 el gerookte paprikapoeder
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl zoete paprikapoeder
  • 4 el paellakruiden
  • 150 ml tomatenblokjes
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • verse peterselie

Verder nog nodig

  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

Voorbereidingen

We starten eerst met een aantal voorbereidingen voor de paella. Snij het sjalotje en de 2 tenen knoflook fijn en leg even apart in een kom. Was nu de sperziebonen en snij de uiteinde eraf en dan in dunne ringetjes van 1/2 cm dik en doe deze bij de sjalot en knoflook.

Snij een stuk van 2,5 centimeter van de chorizo worst af. Snij het stuk chorizo in de lengte doormidden en dan de helften nog een keer doormidden. Snij er nu kleine stukjes van en doe ze in het bakje bij de ui, knoflook en sperziebonen. Was de bloemkool roosjes goed en doe deze in een hakmolen en maal deze fijn totdat je bloemkoolrijst hebt. Haal de bloemkoolrijst uit de hakmolen en leg het even apart in een kom.

Zorg ervoor dat de garnalen, zeevruchten en vongole ontdooid zijn en gewassen. Ontdoe de garnalen van eventuele schillen en staarten. Eventuele vongole schelpen die kapot zijn gooi je weg en was ze even goed want er kan zand tussen zitten. Zet ze even in de koelkast tot het bereiden.

Pak een grote koekenpan en verhit hier 1 eetlepel olijfolie in. Pak het bakje waar de ui, knoflook, sperziebonen en de chorizo in zit en doe dit in de pan. Bak een aantal minuten op middelhoog vuur totdat de olie een beetje rood/oranje kleurt van de chorizo. Doe ondertussen de tomatenblokjes in de hakmolen en blits heel even fijn.

Zet het vuur hoger, pak de vongole schelpen in de koelkast en doe ze in de pan bij de chorizo. Plaats een deksel op de pan en laat de vongole even 1 minuut open stomen. Haal na 1 minuut de deksel eraf en schud de pan even goed. Als het goed is zijn de meeste vongole schelpen nu opengegaan. De schelpen die niet open zijn gegaan haal je eruit en gooi je weg, die zijn niet goed.

Voeg nu de garnalen toe en start met het geheel te kruiden. Doe 1 el gerookte paprikapoeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl zoete paprikapoeder, 1 el paellakruiden en sap van 1/4 van de citroen. Schud even goed met de pan en draai dan de garnalen om. Als ze aan beide kanten roze kleuren zijn ze klaar, ongeveer 3 minuten totaal. Voeg dan de zeevruchtenmix toe en meng het geheel goed voor ongeveer 1 minuut.

Voeg de tomatenpulp toe en meng dat even goed door, dan mag de bloemkoolrijst erbij en de rest van de kruiden (2 el gerookte paprikapoeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl zoete paprikapoeder en 3 el paellakruiden). Mocht je van een beetje pittig houden doe er dan nog 1 tl extra cayennepeper in. Roer alles goed door elkaar voor 2-3 minuten en voeg nog een snufje zout en peper toe.

Je paella is nu klaar en kan gereserveerd worden met wat verse peterselie eroverheen.

Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu