Rabarber aardbeien compote

met sinaasappel en tijm

100 ml

Bereidingstijd: 20 minuten

Je hebt ze vast wel eens zien liggen in de supermarkt rond deze periode, die lange groen/roze stengels, rabarber! Wist je dat rabarber een groente is hoewel het meer op fruit lijkt? Sinds 1900 wordt deze groente in Nederland gekweekt en een aantal maanden per jaar (eind maart tot eind juni) zijn deze heerlijke zoetzure stengels uit Nederlandse bodem verkrijgbaar.

Rabarber bevat net als vele andere groente veel vitamine en mineralen. Vooral vitamine K is goed aanwezig (24% adh) in rabarber en die soort voor onze bloedstolling. Ook bevat rabarber vitamine C, magnesium en is het een bron van vezels.

De smaak van rabarber is friszuur en wordt vaak gebruikt in gebak, desserts of er wordt compote van gemaakt. Dat is precies wat ik er van heb gemaakt een heerlijke frisse rabarber/aardbeien compote die je wel een paar weken in een potje kan bewaren. Bij het maken van compote wordt er vaak veel suiker toegevoegd om de smaak wat zoeter te maken. Dat heb ik in dit recept verminderd en gebruik gemaakt van natuurlijke suikers bijvoorbeeld uit sinaasappels.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 grote stengels rabarber
  • 20 aardbeien (eventueel diepvries)
  • sap en rasp van ½ sinaasappel
  • 3 takjes tijm
  • 50 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 el honing

Verder nog nodig

  • glazen potje

Bereidingswijze

Was de stengels rabarber goed en snij ze in stukjes van ½ centimeter dik en doe de stukjes in een klein steelpannetje. Was de aardbeien en verwijder het kruintje snij ze even doormidden. Doe de aardbeien in het steelpannetje en voeg de andere ingrediënten toe.

Laat de compote ongeveer 15-20 minuten op laag vuur inkoken tot de dikte van jam. Bewaar in een glazen potje in de koelkast.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu