Daging rendang

pittig Indonesisch stoofvlees met kokos

2 personen

Bereidingstijd: 4 -7 uur

Daging Rendang is een van de karakteristieke gerechten uit de Indonesische keuken en behoort zeker tot mijn favoriet bij een rijsttafel. Rendang is een kruidenpasta gemaakt van Aziatische smaakmakers zoals citroengras, gember en kokosmelk. Daging is het soort vlees dat je gebruikt in dit geval rundvlees.

Rendang is vaak onderdeel van een Indische rijsttafel, die oorspronkelijk zelfs uit meer dan 40 gerechten bestaat! Vroeger werd een rijsttafel aangeboden om aanzien te vergroten terwijl het tegenwoordig alleen bij feestelijke gelegenheden wordt gemaakt.

Ben je gek op stoofvlees maar wil je wel eens een andere variant proberen? Dan raad ik je zeker aan om dit recept van daging rendang eens te proberen. Wat fijn is dat je dit gerecht wel 1 of 2 dagen van te voren kan maken. Ga je de rendang als onderdeel van je eigen rijsttafel eten en heb je over vries het dan direct in.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 550-600 gr runderlappen
  • 1/2 ui
  • 2 grote tenen knoflook
  • 5 rode lombok pepers
  • 1 cm verse laos (of 1 tl laospoeder)
  • 1/2 cm verse kurkuma (of ½ tl kurkumapoeder)
  • 1 cm verse gember
  • 2 kemirienoten
  • 250 ml kokoscreme (Kara)
  • 1 grote stengel sereh
  • 4 limoenblaadjes
  • zout & peper
  • bloem

Verder nog nodig

  • slowcooker of ovenschaal
  • hakmolen

Bereidingswijze

Voor dit gerecht kunnen we de rendang op 2 manieren bereiden, in de slowcooker of in de oven mocht je geen slowcooker hebben. Zet de slowcooker aan want deze moet ongeveer 20 minuten opwarmen of verwarm de oven voor op 140 graden.

Zorg ook dat je runderlappen 30 minuten voor bereiden uit de koelkast op kamertemperatuur komen.

 

Boemboe maken

We starten eerst met het maken van de boemboe voor de rendang. Laat de lombok pepers 5 minuten in heet water weken om de meeste hitte eraf te halen. Verwijder de schillen van de ui en knoflook, snij ze grof en doe deze in de hakmolen. Schil de gember, laos en kurkuma en doe deze ook in de hakmolen met een beetje zout en 1 limoenblaadje.

Zet een koekenpan op hoog vuur zonder olie. Snij de kemirienoten doormidden en rooster deze even 5 minuten in de koekenpan. Schud de pan regelmatig om te voorkomen dat ze aanbranden. Doe de kemirienoten dan in de hakmolen bij de rest.

Was de serehstengel en snij het kontje eraf en snij dan 5-6 dunne repen van 1/2 cm af en doe deze in de hakmolen. De rest van de stengel hou je even apart.

Voeg dan als laatste de lombok pepers toe en mix de boemboe in de hakmolen tot een fijne pasta.

Snij de runderlappen in blokken van 3 x 3 cm en bestrooi deze met zout, peper en een beetje bloem. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Bak de stukken vlees even rondom aan in de pan. Voeg dan de boemboe toe en bak mee totdat de pasta gaat geuren ongeveer 2 minuten.

Bereiding in de slowcooker

Pak nu de pan van de slowcooker en schep het vlees erin. Giet een heel klein beetje kokend water in de koekenpan en roer met een houten lepel even goed zodat je alle achterblijvende restjes los maakt. Giet het nu in de pan bij het vlees. Doe in de pan de kokosmelk, 3 limoenblaadjes en de rest van de sereh stengel. Meng goed door en doe dan de deksel op de slowcooker.

Zet hem op de laagste stand en laat de rendang 6-7 uur stoven. Je hebt er geen omkijken naar, de slowcooker doet zijn werk. Ik heb na 3-4 uur even het geheel doorgeroerd en verder laten staan. Probeer de deksel ook zo veel mogelijk dicht te laten anders ontsnapt de stoom.

Bereiding in de oven

Pak de ovenschaal en schep hierin het vlees. Giet een heel klein beetje kokend water in de koekenpan en roer met een houten lepel even goed zodat je alle achterblijvende restjes los maakt. Giet het nu in de ovenschaal bij het vlees. Daarbij doe je 3 limoenblaadjes en de rest van de sereh stengel. Schenk de kokosmelk erbij en roer dan even goed door.

Als je rendang in de oven maakt zal je meer vocht moeten toevoegen dan in de slowcooker. Schenk wat kokend water erbij totdat het vlees voor 75% onder water staat. Dek de ovenschaal nu af met een stukje bakpapier en druk die even aan. Zet de ovenschaal nu 4 uur op 140 graden in de oven. Check of het vlees uit elkaar valt door even met 2 vorken een stukje vlees uit elkaar te halen. Is het nog niet mals genoeg zet dan nog even 15 minuten in de oven en check steeds even.

Maak je het gerecht van te voren laat het dan helemaal afkoelen en bewaar het 1 à 2 dagen in de koelkast. Als je het gaat serveren verwarm je de rendang even in een steelpannetje.

Serveer de rendang los met wat witte rijst en sambal boontjes of als onderdeel van je eigen rijsttafel.

Enjoy! ♡

2 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu