Semifreddo sandwiches

met pistache en frambozen

6 personen

Voorbereiding: 4 uur

Bereidingstijd: 1 uur

Deze semifreddo sandwiches zijn het perfecte dessert op een warme dag en staan ook nog eens opzettend leuk op tafel! Voor het maken van deze sandwiches heb je geen ijsmachine nodig want het fijne aan het maken van semifreddo is dat je het gewoon in een bakvorm in de vriezer kan zetten.

Maar wat is semifreddo nou precies? Semifreddo is een klassiek Italiaans half bevroren dessert gemaakt van eieren en room. Het wordt vaak gebruikt als een ijstaart en heeft een beetje de textuur van een mousse alleen dan half bevroren. Voor deze semifreddo gebruik nog zo’n heerlijk Italiaans ingrediënt namelijk pistachenoten, de smaak is echt goddelijk!

Wist je dat de pistache noot ook wel een ‘the skinny nut’ wordt genoemd? Ze bevatten in tegenstelling tot veel andere noten weinig calorieën. Daarnaast zitten ze ook bom vol vitamines en mineralen. Vooral verschillende vitamine B soorten zijn rijkelijk aanwezig in deze noot. Het maken van deze semifreddo is eenvoudig maar de valkuil kan zijn dat je veel en te snel aan het mengen bent. De kunst is om stijf geklopt eiwit en slagroom voorzichtig te mengen door het door elkaar te vouwen met een spatel. Zou hou je de luchtigheid erin.

Het fijne van dit dessert is dan je de semifreddo van te voren al maken.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Chocolate chip cookies

  • 1 ei (L)
  • 40 gr lichte basterdsuiker
  • 72 gr kristalsuiker
  • 75 gr plantaardige roomboter (op kamer temperatuur)
  • 120 gr bloem
  • 40 gr havermout
  • ¼ tl baking soda
  • 1 tl koekkruiden
  • snufje zout
  • 40 gr pure chocolade
  • 40 gr walnoten

Semifreddo

  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 50 gr suiker
  • 2 druppels groene kleurstof
  • 50 pistachenoten
  • 50 gr bevroren frambozen
  • snuf zout

Verder nog nodig

  • ronde uitsteekring (∅ 6 cm)
  • cupcake vorm (minimaal 6 stuks)
  • foodprocessor
  • mixer

Bereidingswijze

Semifreddo
We gaan beginnen met het maken van de semifreddo. Pel de pistachenoten en rooster die een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud de pan wel regelmatig want je wilt niet dat ze verbranden. Doe ¾ van de pistachenoten dan in een hakmolen en blits tot een fijn poeder. Doe het poeder even in een aparte kom. Voeg dan de rest van de pistachenoten toe aan de hakmolen en blits deze veel korter tot stukjes en voeg toe aan het pistache poeder.

Pak een kom en doe hierin de slagroom en klopt deze stijf totdat je de kom onderste boven kan houden. Breek dan de eieren één voor één, het eiwit doe je in de foodprocessor en de eierdooiers in een andere kom. Mocht je geen foodprocessor hebben dan gebruik je een derde kom voor de eiwitten.

Klop met een schone mixer nu eerst de eidooiers met 50 gr suiker tot een lichte massa. Voeg dan het pistachemengsel en de groene kleurstof toe. Mix dit nu goed door elkaar. Schep een derde van de slagroom bij het pistachemengsel en meng met een spatel voorzichtig door elkaar. Voeg dan het pistachemengsel toe aan de slagroom en vouw met de spatel door elkaar.

Als laatste klop je de eiwitten stijf met een klein snufje zout. Let op als je een mixer gebruikt zorg dat je die steeds goed schoonmaakt het liefst met citroensap zodat al het vet er vanaf is. Als de eiwitten stijf geklopt zijn voeg je het slagroom/pistache mengsel toe aan de eiwitten en vouw je dit voorzichtig met de spatel door elkaar. Het is belangrijk dat je het door elkaar vouwt anders haal je de luchtigheid eruit. Strooi de frambozen boven de kom en spatel mee.

We gaan de semifreddo nu bevriezen. Ik heb hiervoor een stalen cupcake vorm gebruikt. Mocht je een rubberen vorm hebben die in de vriezer kan is dat ook prima. Zorg dat de vorm schoon is, verdeel de semifreddo dan over minimaal 6 vormpjes. Dek de vorm af met wat vershoudfolie en zet voor 4 uur in de vriezer.

Chocolate chip cookies
Ondertussen maken we het deeg voor de chocolate chip cookies, die als de sandwich dienst doen. Pak een kom en weeg hierin de boter af en doe de basterdsuiker en de kristalsuiker erbij. Meng dit goed met de mixer tot een glad licht beslag in ongeveer 2-3 minuten. Vervolgens breek je het ei erboven en mix je het tot een glad beslag.

Voeg dan de bloem, havermout, baking soda, koekkruiden en een snufje zout toe. Meng dit goed door elkaar met de mixer totdat het een vast beslag wordt die aan de mixer gaat plakken.

Pak nu een snijplank en hak de chocolade in kleine stukjes en vervolgens hak je de walnoten ook iets fijner. Doe de chocolade en de walnoten bij het deeg en roer dit met een spatel goed door.

Leg een stuk vershoudfolie op de aanrecht en schep het deeg hierop. Het is de bedoeling dat je een dikke worst van het deeg gaat maken van 5 cm dik. Rol de worst in de vershoudfolie en maak aan de zijkanten een knoopje. Leg de deeg worst zeker 30-45 minuten in de koelkast totdat die wat harder is geworden.

Een uur voordat de semifreddo klaar is gaan we de cookies afbakken. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal nu de worst uit de koelkast en verwijder het vershoudfolie. Snij de worst in 12 plakken. Leg de cookies op de bakplaat en druk de uitsteek ring in elke plak. Zorg dat je cookies in deze vorm blijven. Het deeg wat buiten de ring valt leg je weer in de ring en druk aan met je vingers.

Bak de cookies 18 minuten op 160 graden. Haal de bakplaat eruit en als de cookies nog heet zijn steek je de uitsteker in de cookies om ze op het juiste formaat uit te snijden. De afsnijsels kan je later bij de koffie of thee opeten.

Sandwiches maken
Haal de semifreddo na 4 uur uit de vriezer. Snij met een mesje op verschillende plekken rondom de vormpjes een beetje los. Keer de vorm dan om en tik met een mes op de achterkant zodat de ‘semifreddo muffins’ los komen. Als ze los zijn zet je de uitsteker aan de onderkant erop en druk je een mooie ronde vorm eruit. Dit herhaal je voor alle  vormpjes. Plaats dan aan beide kanten een chocolate chip cookie en je semifreddo sandwiches zijn klaar!

De semifreddo is het lekkerst als die niet keihard bevroren is, dus laat de semifreddo sandwiches even 10-15 minuten op temperatuur komen voordat je ze gaat serveren.

Enjoy!♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu