Speculaas cookies

met pure chocolade

15 stuks

Bereidingstijd: 30-40 min

In deze tijd van het jaar met ik gek op alles met speculaas. Alleen de geur van die speculaaskruiden laat me denken aan de herfst.  Wist je dat speculaaskruiden uit 9 verschillende specerijen bestaan? Zoals kaneel, anijs, nootmuskaad maar ook peper en korianderzaad. In de 17de eeuw toen er massaal specerijen meegebracht werden naar Nederland zijn de bakkers gaan experimenteren met verschillende speculaaskruiden.

Wie had gedacht dat deze kruiden later zo immens populair in Nederland zouden worden. Je kan met speculaaskruiden natuurlijk klassieke speculaasbrokken of gevulde speculaas maken maar ik geef jullie graag een optie, speculaas cookies met pure chocolade. Lekker chewy van binnen en rijk aan speculaassmaak.

Het maken van deze cookies is een pace of cake, leuk om samen met je kinderen te doen. Heb je teveel deeg gemaakt vries het dan in voordat je ze gaat bakken. Verpak het deeg goed in vershoudfolie en dan blijft het zeker een paar weken goed in de vriezer. Kan je later nog een keer genieten van deze heerlijke speculaas cookies!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 225 gr plantaardige boter of gewone boter op kamertemperatuur
  • 300 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 5 el speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 2 eieren (L)
  • 350 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl maizena
  • 100 gr pure chocolade (70%)
  • zeezout

Verder nog nodig

  • foodprocessor of mixer
  • kleine ijslepel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de boter samen met de lichtbruine suiker in de foodprocessor of gebruik een kom met een handmixer en mix het goed door elkaar tot een romige beslag. Breek dan één ei boven het mengsel en meng die zachtjes door het beslag heen voordat je de volgende toevoegt. Als beide eieren goed zijn opgenomen weeg je de droge ingredienten (speculaaskruiden, kaneel, bloem, bakpoeder, kardemom, maizena, snuf zeezout) af en voeg je die toe.

Hak de helft van de pure chocolade heel fijn en voeg deze ook toe aan het deeg. De rest van de chocolade snij je in fijne blokjes en leg je even apart. Meng het deeg heel goed door elkaar tot een mooi vast koekjes deeg. Bekleed dan 2 bakplaten met wat bakpapier. Pak een kleine ijslepel en maak die even nat en schep dan ijsbolletjes van koekjesdeeg op de bakplaat. Laat wel 1 cm ruimte tussen de bolletjes voor het bakken. Als je alle bolletjes hebt gemaakt druk je in elk bolletje wat stukjes pure chocolade. Schuif dan de bakplaten met cookies in de oven. Zet de wekker op 5 minuten en draai de bakplaten na 5 minuten om zodat de koekjes gelijk gebakken worden. In totaal bak je de koekjes 10 minuten.

Haal na 10 minuten de bakplaten uit de oven en zet ze op een houten plank. De volgende tip gebruik ik altijd van een andere foodblogger namelijk FoodfromClaudine en dat werkt echt super! Pak een uitsteekring van 10 cm, plaats die over een cookie heen en draai die dan rond zodat je cookie mooie randen krijgt. Dit is optioneel je kan ze ook gewoon laten afkoelen en serveren.

Enjoy! ♡

Je kan het deeg ook invriezen! Verpak het deeg als een worst in vershoudfolie en bewaar tot wel 4 weken in de vriezer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu