Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet vaak Indiaas kook. Ik ben gek op curry’s maar ik vaak toch vaak een thaise versie. Laatst hadden wij een heerlijke butter chicken besteld bij een Indiaas restaurant en dat inspireerd mij om zelf eens een Indiaase curry te gaan maken.
Butter chicken oftewel ‘murgh makhani’ genoemd is een klassieke indiaanse curry die gemaakt wordt, je raad het waarschijnlijk al, met veel boter. Nou is boter natuurlijk onwijs lekker maar ook een enorme calorieen bom. Ik heb in mijn versie van butter chicken de hoeveelheid boter wat aangepast maar dat maakt het niet minder lekker.
In de indiaanse keuken marineren ze kip vaak in de yoghurt. Het zuur in de yoghurt breekt de enzymen in de kip af en zorgt ervoor dat smaken beter in de kip trekken. Het is dus zeker de moeite waarde om de kip een nacht te laten marineren in de marinade. Tip om dit gerecht lactose- of melkvrij te maken: vervang de yoghurt door lactosevrije yoghurt en gebruik Flora boter. Dit gerecht is heerlijk met zelfgenaamd naambrood of met witte rijst.