Spicy butter chicken

2 personen

Voorbereiding: 8 uur (nacht)

Bereidingstijd: 6 uur

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet vaak Indiaas kook. Ik ben gek op curry’s maar ik vaak toch vaak een thaise versie. Laatst hadden wij een heerlijke butter chicken besteld bij een Indiaas restaurant en dat inspireerd mij om zelf eens een Indiaase curry te gaan maken.

Butter chicken oftewel ‘murgh makhani’ genoemd is een klassieke indiaanse curry die gemaakt wordt, je raad het waarschijnlijk al, met veel boter. Nou is boter natuurlijk onwijs lekker maar ook een enorme calorieen bom. Ik heb in mijn versie van butter chicken de hoeveelheid boter wat aangepast maar dat maakt het niet minder lekker.

In de indiaanse keuken marineren ze kip vaak in de yoghurt. Het zuur in de yoghurt breekt de enzymen in de kip af en zorgt ervoor dat smaken beter in de kip trekken. Het is dus zeker de moeite waarde om de kip een nacht te laten marineren in de marinade.  Tip om dit gerecht lactose- of melkvrij te maken: vervang de yoghurt door lactosevrije yoghurt en gebruik Flora boter. Dit gerecht is heerlijk met zelfgenaamd naambrood of met witte rijst.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Marinade

  • 400 gr kipfilet
  • 2 el garam masala
  • 1 tl djahe (gember)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl djintan (komijn)
  • 1 tl ketoembar (koriander)
  • 2 el naturel yoghurt of magere kwark (optie is lactosevrij)

Saus

  • 1 citroen
  • 100 gr flora boter of gewone roomboter
  • 1 kleine witte ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 1 el garam masala
  • 1 tl djintan (komijn)
  • 2 tl ketoembar (koriander)
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el kardemom
  • 70 gr tomatenpuree
  • 150 ml cuisine soya (alpro) of slagroom

Verder nog nodig

  • slowcooker

Bereidingswijze

We gaan eerst de kip marineren omdat de marinade het liefst de hele nacht moet intrekken. Snij de kipfilet in grote vierkante stukken van 2 bij 2 cm. Doe dan alle kruiden en de yoghurt of kwark erbij en masseer dit goed om de kip heen. Doe het geheel dan in een tupperware bakje en sluit deze af. Zet in de koelkast en laat de hele nacht marineren.

De volgende dag gaan de gemarineerde kip bereiden in de slowcooker. Zet de slowcooker vast aan zodat deze warm kan worden. Zet vast een koekenpan klaar. Heb je geen slowcooker doe de kip dan in schaal in de oven, 1,5 uur op 140 graden.

Verwijder de schil van de tenen knoflook en snij deze heel fijn. Snij dan de rode peper in fijne ringetjes. Mocht je niet van heel pittig houden verwijder dan de zaadjes uit de peper. Tot slot schil je het stukje gember en snij je deze ook heel fijn. Doe de knoflook, peper en gember in een kommetje.

In een ander kommetje weeg je alle kruiden af (garam masala, komijn, koriander, kardemom en paprikapoeder).

Zet nu een koekenpan op hoog vuur met wat olie. Zodra de pan heet is doe je hier de gemarineerde kipfilet in en bak je deze rondom een beetje aan.

Smelt ondertussen de helft van de flora boter in een kleine maatbeker in de magnetron (30-40 seconden). Pers dan het sap van 1 citroen uit en voeg die toe aan de gesmolten boter. Zodra de kip rondom een beetje bruin is voeg je het gesmolten boter mengsel toe en zet je het vuur terug naar medium hitte.

Laat de kip even een paar minuten pruttelen in de gesmolten boter/citroen. Haal na een paar minuten de kip uit de pan en doe deze vast in de slowcooker met de gesmolten boter.

Snij nu de kleine ui in fijne ringen en bak deze glazig in de koekenpan waar je zojuist de kip in hebt gebakken. Als de uien wat zacht zijn geworden voeg je de fijngesneden knoflook, gember en peper toe en bak je deze 2 minuten mee.

Tot slot voeg je het kruidenmengsel toe wat je apart hebt staan en een blikje tomatenpuree. Meng dit goed door elkaar en voeg dan beetje voor beetje de soya cuisine toe en roer je het door tot een saus.

Voeg de saus dan toe aan de kip in slowcooker en laat de kip 5-6 uur stoven op de laagste stand. Serveer met witte rijst of tradioneel Indiaas naambrood.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu