Stifado met lamsvlees

met griekse rijst en tzatziki

2 personen

Voorbereiding: 30 minuten

Bereidingstijd: 4,5 uur

Als ik in Griekenland op vakantie moet ik stifado eten! Stifado is van de meeste gegeten gerechten in Griekenland.  Deze Griekse stoofschotel vaak gemaakt met lamsvlees, maar je kan ook rundvlees gebruiken als je niet van de smaak van lamsvlees houdt. Per regio in Griekenland is de smaak en de ingrediënten die in de stifado gaan weer anders.

Tomaten, kaneel, wijn, komijn en uien zijn typerende ingrediënten voor een stifado. De kaneel en komijn geven een heerlijke diepe smaak aan de stoofschotel en de tomaten halen de frisheid weer terug. Serveer deze stoofschotel met zelfgemaakte Griekse rijst en natuurlijk tzatziki! Mocht je een slowcooker hebben dan kan je dit gerecht er ideaal in maken, 6-7 uur stoven en je hebt een heerlijke stifado.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Stifado

  • 700 – 800 gr lamsschouder of lamsschenkel (met bot) OF Runder riplappen
  • 2 el bloem optie: glutenvrije bloem
  • 2 grote witte uien
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 kaneelstokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 30 ml rode wijn
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 el honing
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 2 takjes rozemarijn en 3 takjes oregano
  • ½ aubergine in grove stukken gesneden
  • ½ courgette in grove stukken gesneden

Griekse rijst

  • 120 gr risotto rijst
  • 200 gr tomatenblokjes
  • groente bouillonblokje (glutenvrij)
  • zout en peper
  • 1 el gedroogde oregano

Tzatziki

  • 3 volle el Griekse yoghurt
  • 1 mini komkommer
  • 1 grote teen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • ovenschaal
  • rasp
  • knoflookpers

Bereidingswijze

Haal het vlees 30 minuten van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 140 graden.

Smeer het vlees in met zout en peper en bloem en bak rondom 3 minuten per kant aan in de pan. Pak een ovenschaal en leg daar het kaneelstokje, de laurierblaadjes, de rozemarijn en de oregano in. Leg het vlees erin zodra die lichtbruin is.

Snij de uien doormidden en in de lengte in stukken. Verhit wat olijfolie in de pan en bak daar de uien en de knoflook glazig in met de komijn, koriander en kaneelpoeder. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Door tomatenpuree even mee te bakken gaat het zure er vanaf. Blus het geheel af met de rode wijn. Meng het geheel goed door elkaar en voeg dan de balsamico azijn en honing toe. Je krijgt nu een glanzende donkere saus die laat je 1 minuut pruttelen voordat je de tomatenblokjes toevoegt.

Mocht je een slowcooker hebben doe het vlees dan in de slowcooker op stand 1 voor 6-7 uur. Heb je geen slowcooker, roer alles door en giet het over het lamsvlees in de ovenschaal. Giet kokend water in de ovenschaal totdat het vlees grotendeels onder water staat (Dit doe je niet met de slowcooker want daar komt al veel vocht vrij). Dek af met een stuk bakpapier. Zet de ovenschaal minimaal 4 uur in de oven. Giet om het uur de saus over de bovenkant van het vlees. Indien het vlees een stuk uitsteekt draai je het vlees ook elk uur om.

Was de aubergine en courgette goed en snij ze in grove stukken. Na 3 uur in de oven voeg je de gesneden aubergine en courgette toe.

Tzatziki

Pak een kommetje en doe hier de Griekse yoghurt in. Was de mini komkommer goed en rasp ongeveer een halve komkommer boven de yoghurt. Pers de teen knoflook in een knoflookpers fijn en doe deze er ook bij. Kruid met zout en peper en voeg een halve eetlepel olijfolie toe. Roer het geheel goed door elkaar en dek de kom af met vershoudfolie, zet weg in de koelkast tot serveren.

Griekse rijst
Ondertussen maken we er griekse rijst bij. Verhit in de pan 2 el olijfolie en doe hier de rijst in. Bak de rijst een paar minuten mee door steeds goed te roeren. De rijst mag niet aanbranden dus blijft goed roeren. Doe de tomatenblokjes in een hakmolen en maal even fijn tot een gladde massa. Voeg dan de tomatenpulp toe aan de rijst. Giet er kokend water bij zodat de rijst ruim onder water staat en verkruimel ongeveer 1/6 groente bouillonblokje erboven. Laat de rijst de bouillon opnemen, mocht de rijst te droog worden dan voeg je nog wat water toe.

Kruid als laatste met wat zout, peper en oregano. Zet de rijst even apart en verwarm het voor serveren.

Na ruim 4 uur kan je de stifado uit de oven halen, mocht je ruim te tijd hebben zou ik hem nog 1 uur langer laten staan.

Serveer met griekse rijst, tzatziki en een echte griekse salade.

Enjoy! ♡

2 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu