Basis pizza deeg

2 personen

Voorbereiding: 3,5 uur

Bereidingstijd: 30 minuten

Pizza! De culinaire trots van Italië. De pizza komt oorspronkelijk uit Napels, volgens de Napolianen maar er zijn rondom de Middellandse zee genoeg mensen die zeggen dat zij de eerste waren met deze uitvinding. Denk hierbij aan de Turkse pizza’s of zelf pita broodjes.

Wist je dat pizza vroeger armeluisvoedsel was en dan vooral de klassieke pizza magherita. Eind 19e gingen de hogere klasse pas pizza eten. Armeluis of rijkeluis eten dat maakt mij niet uit, die Italiaanse pizza’s zijn goddelijk!

Heb je wel eens zelf pizzadeeg gemaakt? Nee? Dan wordt het zeker tijd om het een keer te proberen. Geloof me het smaakt echt beter dan de supermarkt of diepvries pizza. Maar wat wil je je hebt er je ziel en zaligheid in gestopt en maar liefst 5 minuten het deeg met de hand gekneed 🙂 Belangrijk is dat je ruim de tijd neemt zodat je pizzadeeg goed kan rijzen. Het mooiste zou zijn als het 3 uur kan rijzen dus vroeg beginnen!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 350 gr ’00’ bloem
  • 1,5 el olijfolie
  • 3 gr zout
  • 5 gr gedroogde gist
  • 190 ml warm water

Verder nog nodig

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)

Bereidingswijze

Pak een maatbeker en meet hierin 50 ml heet water af. Doe de gist erbij en roer goed door laat even 2-3 minuten staan. Weeg ondertussen de bloem af en doe de bloem in een kom of in een foodprocessor met deeghaak. Doe de olijfolie, het zout en 140 ml warm water erbij.

Giet dan het gistmengsel erbij en meng het deeg goed voor ongeveer 5 minuten. Mocht je geen keukenmachine hebben met een deeghaak dan kneed je het deeg 5 minuten met de hand. Duw met de muis van je hand in het deeg en trek het dan weer terug, dat herhaal je steeds. Totdat het een mooi egaal deeg is geworden.

Als het deeg gekneed is pak je een grote kom die je een beetje invet met olijfolie. Leg het deeg erin en dek de kom af met een schone theedoek.  Zet de kom op een warme plek weg, laat het deeg nu 30 minuten rijzen.

Na 30 minuten zal je zien dat het deeg in volume is verdubbeld. Haal het deeg voorzichtig uit de kom en leg het op een werkblad bestrooid met een beetje bloem. Verdeel het deeg met een spatel door de helft en maak er 2 bollen van.

Pak een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Leg de bollen deeg hierop met voldoende ruimte tussen elkaar. Leg de theedoek er weer over en zet weer terug op de warme plek en laat 3 uur rijzen.

Verwarm je oven voor op 250 graden. Haal het bakpapier met de bollen deeg van de bakplaat af en plaats de bakplaat terug in de oven. Bestrooi je werkoppervlakte met bloem en rol de bollen deeg één voor één uit tot een mooi dun pizzadeeg. Als je van een dunne pizzabodem houdt dan rol je het uit tot een paar mm dik. Wil je liever een American bodem dan rol je het uiteraard wat minder dun uit.

Beleg je pizza met je favoriete ingrediënten en leg je pizza op een hete bakplaat en bak 10-12 minuten op 250 graden.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu