Indische sponge cake

met pandan en kokos

10 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

Aan deze oogverblindende kleur van de pandan cake kan je niet voorbij, fluor groen met de heerlijke smaak van pandan en kokos. Pandan is een blad afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt ook wel de vanille van het oosten genoemd. We kennen pandanblad van de pandanrijst maar het wordt ook vaak verwerkt in zoete Aziatische gerechten zoals cakes en spekkoek.

Deze Indische pandan cake at ik voor het eerst tijdens het grootste Indisch festival in Den Haag, de Pasar Malam Besar. Een heerlijke luchtige cake met een vleugje kokos en de nootachtige smaak van pandan. Perfect na een Indische rijsttafel!

De kunst van een goede sponge cake is om de cake heel luchtig te houden, dat is nog even wat oefenen.  Als je je goed aan het recept houdt moet die lukken 😉 Voor deze pandan cake gebruik ik de pandan pasta van het merk Koepoe Koepoe, verkrijgbaar bij een Aziatische supermarkt of online.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 90 gr bloem (optie glutenvrije bloem)
  • 90 gr kristalsuiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl pandan pasta (koepoe koepoe)
  • 1 el kokos crème of melk
  • 2 el kokosrasp
  • boter voor het invetten

Verder nog nodig

  • Mini tulbandvorm +/- ⌀16 cm of een kleine cakevorm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de tulband- of cakevorm in met een beetje zachte boter.

Splits de eieren één voor één, doe het eigeel in een kom en het eiwit in een andere kom. Mix met de mixer eerst het eigeel totdat het licht van kleur is een beetje schuimt. Vervolgens doe je de pandanpasta en de kokos crème erbij, mix dit goed.

Klop in de andere kom of in de foodprocessor de eiwitten met een schone mixer stijf. De eiwitten zijn stijf als je de kom ondersteboven kan houden zonder dan de inhoud eruit valt en ze mooie stijve pieken hebben.

Weeg ondertussen de bloem, het bakpoeder en het zout af en zeef deze boven een kom. Doe de kokosrasp erbij en meng door elkaar.

Als de eiwitten stijf zijn laat je mixer of foodprocessor heel langzaam draaien en voeg je de suiker eetlepel voor eetlepel toe om een meringue te maken. Verhoog dan de stand en mix de eiwitten goed totdat je glanzende stijve pieken krijgt.

Spatel dan het pandan mengsel en de bloem heel voorzichtig bij de eiwitten. Het is cruciaal om dit heel voorzichtig met een spatel er doorheen te vouwen als het waren. Roer je teveel dan haal je alle lucht eruit en wordt je pandan cake niet luchtig.

Schep het mengsel met de spatel vervolgens in de bakvorm en bak 30 minuten op 160 graden. Prik na 30 minuten even met satéprikker in de cake, als die er droog uitkomt is de cake klaar. Anders laat je hem een paar minuten langer in de oven staan.

Zodra je de cake uit de oven haalt zet je hem ondersteboven op een bord of taartplateau neer, anders zakt die in. Laat de cake minimaal 30 minuten afkoelen. Snij dan even met een mesje langs de randjes om vervolgens de cake eruit te tikken.

Enjoy!

1 reactie. Reactie plaatsen

  • […] Kokosballen zijn tegenwoordig een enorme hit, op menig foodtruck festival vind je wel een kraam waar deze heerlijkheden worden verkocht. Ik ben gaan experimenteren met kokosballen toen ik geen gluten mocht eten en zelfs iets lekkers moest gaan bakken. Deze versie is met pandan pasta die vaak wordt gebruikt in de Indonesische keuken bijvoorbeeld voor een pandan cake, dat recept vind je hier! […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu