Lemon curd

500 ml

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur opstijven

Lemon curd een echte Engelse lekkernij dat vaak geserveerd wordt bij een high tea of afternoon tea zoals het vaak in Engeland genoemd word. Wist je dat een afternoon tea vaak veel uitgebreider is met zoetigheid dan de high tea hoe wij deze in Nederland kennen?

Naast dat je lemon curd kan gebruiken als spread of topping op scones of cakejes zie je het ook vaak als vulling terug komen in gebakjes of taarten. Deze lemon curd heb ik gebruikt als vulling in een taart, in combinatie met een vanille sponge cake en frambozen. Lemon curd en frambozen zijn echt voor elkaar gemaakt! Maar je kan ook een tartelette bodem vullen met lemon curd en afmaken met een laag meringue.

Maar wat is lemon curd nou eigenlijk en hoe maak je het? Curd een dikke substantie gemaakt van boter, eieren, suiker en citrusvruchten. De meeste bekende is natuurlijk citroen maar je kan curd ook maken met grapefruit, sinaasappel of limoen. Het maken van curd is niet heel lastig alleen vraagt het wel een beetje geduld. De curd laat je in 20 minuten langzaam garen (au-bain-marie) door steeds te roeren anders krijg je stukje ei in je curd en dat wil je natuurlijk niet.

Als je lemon curd op een mooie dikte is laat je deze opstijven in de koelkast. Je kan curd in een glazen potje wel 2 weken in de koelkast bewaren.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 200 gr suiker
  • 125 gr plantaardige boter
  • 2 eieren (L)

Verder nog nodig

  • diepe kom
  • rasp
  • fijne zeef
  • garde

Bereidingswijze

Zet een steelpan met een ruime laag heet water op hoog vuur. Zet hierin een diepe kom. Snij de boter in stukjes en doe deze samen met de suiker in de pan. Zodra het water kookt zet je het vuur terug naar medium en laat het mengsel zachtjes smelten. Ondertussen was je de citroenen goed en rasp je van beide de schil helemaal, voeg de rasp toe aan het boter mengsel. Roer alles goed door elkaar en blijf af en toe roeren met een spatel.

Ondertussen pers je het sap van de 2 citroenen uit en zet je even aan de kant. In een maatbeker kluts je 2 eieren. Zodra het botermengsel helemaal gesmolten is voeg je de citroensap en geklutste eieren toe en meng je het direct goed door elkaar. Dan mengen kan je het beste doen met een garde. De komende 20 minuten blijf je continue met de garde in de lemon curd roeren, het mengsel wordt nu zachtjes gekookt en zal langzaam dikker gaan worden. Als je niet meer roert heb je kans dat er stukjes omelet in je lemon curd gaan ontstaan, goed voor de armspieren deze oefening.

Als de lemon curd na 20 minuten de dikte van yoghurt heeft is die klaar want hij stijft later nog meer op. Pak een diep tupperware bakje en zet daarop de fijne zeef. Giet het mengsel nu in de zeef en druk met een lepel de massa door de zeef heen. In de zeef blijven de stukjes rasp en eventueel wat stukjes ei nu achter zodat je een mooie fijne lemon curd krijgt. Dek de tupperware af met wat vershoudfolie en zet deze in de koelkast om verder op te stijven. Na een paar uur kan je de lemoncurd in een schone glazen pot doen en 1-2 weken in de koelkast bewaren. Het is ook heerlijk om lemon curd te gebruiken als vulling in een taart met frambozen bijvoorbeeld.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu