Pecan karamel boterkoek

met pure chocolade

10 stuks

Voorbereiding: 1 uur rusttijd

Bereidingstijd: 80-90 minuten

Boterkoek, karamel, pecannoten en chocolade, wat een goddelijk combinatie van ingredienten! Wie houdt er niet van een goede boterkoek? Ik wel in ieder geval.

Deze pecan karamel boterkoek bars zijn opgebouwd uit een aantal lagen. De bodem is uiteraard gemaakt van boterkoek maar dan wel van plantaardige boter zodat deze bars ook perfect zijn voor foodies die lactose- en/of melkvrij willen snoepen. Daarop komt een smeuige laag karamel. Echter is deze karamel niet gemaakt van de suikerbom gecondenseerde melk maar van dadels. En geloof me dat is zo ontzettend lekker!

Bovenop de karamel laag komt een heerlijke crumble van boterkoek en pecannoten. Deze bars zijn perfect voor elke gelegenheid een high tea, verjaardag of gewoon lekker in het weekend bij de koffie.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Pecan boterkoek

  • 175 g ongezouten plantaardige boter (kamertemperatuur)
  • 175 g lichte basterdsuiker
  • 50 g pecannoten
  • 300 g bloem
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl koekkruiden
  • 1 tl bakpoeder

Dadel karamel

  • 7 medjool dadels
  • 2 el kokosolie
  • 1 el kokosmelk
  • 65 ml water
  • snuf zout
  • ½ tl vanille extract

Garnering

  • 50 gr pecannoten
  • 25 gr pure chocolade
  • zeezout

Verder nog nodig

  • hakmolen +staafmixer
  • brownievorm

Bereidingswijze

We starten met het maken van de pecan boterkoek. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de pecannoten met de bloem, kaneel, bakpoeder en de koekkruiden in de hakmolen en mix het goed totdat het gelijk verdeeld is. Doe de boter en suiker in een kom en mix dit 2 minuten door elkaar. Roer dan met een houten lepel de droge ingrediënten erdoor heen. Haal een stuk van het deeg af iets groter dan een tennisbal. Verpak dit stuk in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

Bekleed een deel van de brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Zorg dat je pecan boterkoek ongeveer 1-1,5 cm dik is. Is je bakvorm te groot? Giet dan wat bakbonen in het deel dat je niet gebruikt dan blijft je deeg op zijn plaats. Bak de boterkoek in 25 minuten goudbruin.

Ondertussen gaan we de dadel karamel maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een hakmolen en mix tot een gladde egale massa. Zet even apart. Als de boterkoek klaar is laat je de oven aanstaan maar haal je de boterkoek eruit. Laat het geheel even afkoelen totdat je de boterkoek kan aanraken qua warmte. Verdeel dan de karamel eroverheen en haal het deeg uit de koelkast en verdeel grove kruimels over de karamel. Breek 50 gram pecannoten aan stukjes en verdeel over de crumble heen. Zet de bakvorm nog ongeveer 20 minuten in de oven totdat de crumble goudbruin is.

Laat de pecan karamel boterkoek volledig afkoelen buiten de oven. Als de boterkoek is afgekoeld smelt je de pure chocolade in een kleine kom in de magnetron, ongeveer 45 seconde. Pak dan een kleine lepel en doop deze in de gesmolten chocolade en maak een snelle beweging van links naar rechts met je arm (vanuit je pols) boven de boterkoek zodat je dunne chocolade slierten op je repen krijgt. Verdeel een beetje zeezout over de chocolade heen. Snij de boterkoek dan in 10 rechthoekige stukken.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu