Pita Raz el hanout

met baba ganoush

2 personen

Voorbereiding: 5-6 uur

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Wie houdt er nu niet van een heerlijk gevuld pitabroodje? Ik wel in ieder geval maar niet met een klef pitabroodje uit de supermarkt en kant- en klare gyros. Het maken van verse pitabroodjes is eenvoudig en ook leuk om te doen. Je proeft echt het verschil, mijn wederhelft wil niets anders meer. Deze pitabroodjes zijn gevuld met kip gekruid met raz el hanout kruiden.

Houd er wel rekening mee dat het deeg voor de pitabroodjes moet rijzen. Hoe langer je het deeg de tijd geeft om te rijzen hoe beter en luchtiger je deeg wordt. Het beste is om ‘s ochtends gelijk je deeg te maken zodat het bijna de hele dag kan rijzen.

Raz el hanout is een kruidemix uit de Arabische keuken en bestaat wel uit 20 verschillende soorten kruiden. Ze noemen deze mix ook wel ‘het beste van de winkel’ en die benaming snap ik erg goed. Deze kruiden passen perfect bij kip of andere stoofgerechten met lam of kip. De smaak is complex door de hoeveelheid kruiden die gebruikt worden, krachtig van de kaneel en gember en zacht door de gedroogde rozenblaadjes.

Dit gerecht is

Ingrediënten

Pita broodjes

  • 150 gr ’00’ bloem
  • 38 gr griesmeel
  • snufje zout
  • 1/2 tl suiker
  • 4 gr gedroogd gist
  • 160 ml warm water
  • 1 handje peterselie
  • 1 handje koriander
  • 1 tl komijnpoeder

Raz el hanout kip & salade

  • 1 grote kipfilet
  • 3 el Raz el hanout kruiden
  • 150 gr gemengde sla
  • 2 mini komkommers
  • 6 mini tomaatjes
  • 6 olijven
  • 4 el baba ganoush, zie hier het recept
  • olijfolie
  • 1 el tomaat azijn (Foodelicious)
  • peper en zout
  • knoflooksaus (Yildriz)

Verder nog nodig

  • deegroller

Bereidingswijze

Pita broodjes
We starten eerst met het maken van de pitabroodjes. Pak een maatbeker en meet hierin 80 ml heet water af. Doe de gist en suiker erbij en roer goed door laat even 2-3 minuten staan. Weeg ondertussen de bloem af en doe dit in een kom of in een foodprocessor met deeghaak. Doe de griesmeel, de komijnpoeder en 80 ml warm water erbij. Was de koriander en de peterselie en snij de blaadjes fijn en doe ze bij het deeg mengsel.

Doe dan het gistmengsel erbij en meng het deeg goed tot een geheel. Voeg dan pas het zout toe en kneed het deeg voor ongeveer 5 minuten. Mocht je geen keukenmachine hebben met een deeghaak dan kneed je het deeg 5 minuten met de hand. Duw met de muis van je hand het deeg van je af en trek het dan weer terug, dat herhaal je steeds.

Als het deeg gekneed is pak je een grote kom die je een beetje invet met olijfolie. Leg het deeg erin met een schone vochtige theedoek eroverheen en zet op een warme plek weg. Laat het deeg 5-6 uur rijzen. Het beste is om het deeg later te laten rijzen, hoe langer je het laat rijzen hoe beter de gist zijn werk doet.

Na 4 uur rijzen pak je een plank en bestuif deze met bloem, haal het deeg uit de kom en verdeel het in 4 bolletjes. Leg de bolletjes een stukje uit elkaar. Plaats de theedoek er weer overheen en laat nog 1-2 uur rijzen.

Nu het deeg nog aan het rijzen is gaan we de baba ganoush maken. Volg hiervoor dit recept. Laat de oven aan staan en verhoog de temperatuur naar 210 graden, zorg dat er een bakplaat in de oven ligt. Pak de plank met de deegbolletjes, we gaan nu pitabroodjes maken, zorg dat je je handen even in wat bloem wrijft tegen het plakken. Pak een bolletje en duw vanuit het midden met je vingers naar de zijkanten. Je wilt ongeveer een pitabroodje van 8-10 doorsnee krijgen en niet te plat. Zorg dat je broodjes zeker 1 cm dik zijn.

Als de oven op temperatuur is haal je de hete bakplaat eruit. Leg er een stuk bakpapier op en dan de broodjes erop. Bak de pitabroodjes af in ongeveer 12 minuten zodat ze mooi goudbruin zijn.

Snij de kipfilet in dunne reepjes en verhit deze in een grote koekenpan met wat olie op hoog vuur. Strooi de Raz el Hanout kruiden eroverheen en roerbak de kip 5-6 minuten totdat deze gaar is.

Ondertussen gaan we de salade maken, snij de tomaatjes en komkommer in kleine blokjes. De olijven snij je in dunne ringetjes en meng nu het geheel met de sla in een kom door elkaar. Doe er 1 el olijfolie bij en 1 el tomaat azijn en meng de salade nogmaals.

Haal dan de pitabroodjes uit de oven en laat ze even 1 minuut afkoelen. Snij ze dan half open en doe onderin de broodjes wat van de salade, dan een goede eetlepel baba ganoush erop. Verdeel dan de raz el hanout kip over de broodjes en garneer royaal met wat knoflooksaus.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu