Poké bowl salade

met teriyaki garnalen

2 personen

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Poké bowls kennen we allemaal wel. Deze heerlijk gevulde bowls met rijst, vis en groente hebben de afgelopen jaren de nederlandse foodmarkt veroverd. Je ziet steeds meer zaakjes uit de grond schieten.

Op warme zomerse dagen heb ik niet altijd zin in een zware maaltijd en eet ik liever een luchtige salade. En wat is er nou lekkerder dan een salade geïnspireerd op een poké bowl met veel verse groente en heerlijke sticky teriyaki garnalen. Garnalen zijn zeker wel een van mijn favoriete schaaldieren, het liefst eet ik ze elke dag. Ze zijn afkomstig van de kreeften familie en je vind ze in allerlei maten van kleine Hollandse garnaaltjes tot grote Black Tiger garnalen.

Garnalen bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamine B12 en jodium, goed voor onze zenuwen en ons bloed. Hoe komen garnalen nou eigenlijk aan hun roze kleur? Dat komt door het stofje carotenoïde en laat dat stofje nou enorm goed voor onze huid zijn! Het is een antioxidant die ons beschermt tegen huidveroudering. Genoeg redenen lijkt me om deze lekker poké bowl salade met garnalen te gaan maken!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 1/3 komkommer
  • 5 snackwortels
  • 200 gr wakame
  • 100 gr sojabonen
  • 1 rijpe avocado
  • 4 radijsjes
  • 200 gr gemengde salade
  • 2 lente-uien
  • extra sojasaus
  • wasabi (optioneel)

Teriyaki garnalen

  • 14-16 grote rauwe garnalen
  • 3 el sojasaus
  • 3 el honing
  • 3 el ketjap manis
  • ¼ limoen
  • 1 tl maizena
  • sesamzaadjes
  • zout en peper
  • 2 el gemberpoeder

Verder nog nodig

  • dunschiller of kaasrasp

Bereidingswijze

We gaan starten met de nodige voorbereidingen voor de poké bowl. Aangezien een poké bowl grotendeels koud is zit het meeste werk in de voorbereiding. Was de komkommer en wortel goed en snij met de dunschiller in de lengte dunne slierten van beide en leg even apart. Dat zelfde doe je met de radijsjes, was ze goed snij het kontje er aan de achterkant af en maak dan met de dunschiller mooie dunne schijfjes. Vervolgens gaan we de avocado snijden, halveer de avocado en verwijder de pit. Snij met een mesje heel voorzichtig langs de randen en haal dan twee halve avocado’s er voorzichtig uit. Je kan eventueel een grote lepel gebruiken. Leg de avocado helften met de platte kanten naar beneden en snij er in de lengte dunne plakjes van. Als laatste snij je de lente-uien in dunne schuine plakjes, leg even apart voor garnering.

We gaan nu vast de poké bowl opbouwen. Pak 2 kommen en verdeel hier de sla over. Leg dan aan de rand de sojabonen, daarnaast de gesneden wortel en dan de slierten komkommer. Voor een mooi effect rol je die slierten op. Naast de komkommer leggen we nu de wakame salade, daarnaast de halve avocado met de binnenkant naar boven en tot slot de schijfjes radijs. Als het goed is je poké bowl nu rondom helemaal bedekt met de ingrediënten.

Als laatste gaan we de teriyaki garnalen maken. Ontdoe de garnalen van eventuele schillen en staarten. Verhit dan een grote koekenpan met wat olie op hoog vuur. Zodra de pan heet is doe je de garnalen erbij. Knijp er een kwart limoen boven uit. Kruid de garnalen met zout, peper en de gemberpoeder. Zodra de garnalen kleuren draai je ze om en voeg je gelijk de honing, sojasaus, ketjap manis toe en laat dit even pruttelen op hoog vuur. Je ziet nu dat het een soort van gaat schuimen. Je wilt een kleverige saus rondom je garnalen. Als je saus goed schuimt roer je snel 1 tl maizena erdoor. Nu zal de saus direct dikker worden. Als er bijna geen saus meer is en alles om de garnalen zit strooi je de sesamzaadjes erover en schep je de garnalen in het midden van de poké bowls.

Garneer de poké bowls met wat dun gesneden lente-ui en giet een beetje sojasaus over de salade. Serveer er eventueel wat wasabi bij.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu