Sticky chicken poké bowl

2 personen

Bereidingstijd: 30-40 minuten

Poké bowls hebben de afgelopen jaren de Nederlandse foodmarkt veroverd. Deze vrolijke en vaak kleurrijke bowls met verse vis en groente is een typisch Hawaiiaans gerecht. Het is een gerecht dat door de vissers werd gegeten om de overgebleven stukjes vis niet weg te gooien. De naam poké betekend ook visrestjes.

Een poké bowl is eigenlijk een combinatie van sushi en een salade . De basis van de bowl bestaat vaak uit rijst en dan kan je eindeloos variëren met de toppings die jij lekker vind. Tegenwoordig hoef je een poké bowl niet altijd met verse vis te maken er zijn eindeloze variaties te verzinnen. Voor deze poké bowl heb ik niet gekozen voor verse vis maar voor stukjes sticky chicken.

Naast de dierlijke proteïne heb ik ook plantaardige proteïne toegevoegd in de vorm van de sojabonen. Die mogen wat mij betreft niet ontbreken in een poké bowl. Wist je dat ze voor 35% uit eitwitten bestaan?

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 1/3 komkommer
  • 5 snackwortels
  • 200 gr wakame
  • 100 gr sojabonen
  • 1 rijpe avocado
  • 4 radijsjes
  • 200 gr witte rijst of sushirijst
  • 1 el rijstazijn
  • 2 lente-uien
  • extra sojasaus
  • wasabi (optioneel)

Sticky chicken

  • 1 kipfilet
  • 3 el sojasaus
  • 3 el honing
  • 3 el ketjap manis
  • ¼ limoen
  • 1 tl maizena
  • sesamzaadjes
  • zout en peper
  • 2 el gemberpoeder

Verder nog nodig

  • dunschiller of kaasrasp

Bereidingswijze

We gaan starten met de nodige voorbereidingen voor de poké bowl. Aangezien een poké bowl grotendeels koud is zit het meeste werk in de voorbereiding. Zet een steelpannetje met heet water op hoog vuur. Kook de rijst volgens de verpakking. Als de rijst klaar is giet je het hete water af en voeg je 1 el rijstazijn toe en roer even goed door. Laat de rijst nu helemaal afkoelen.

Ondertussen gaan we verder met het snijden van de groenten. Was de komkommer en wortel goed en snij met de dunschiller in de lengte dunne slierten van beide en leg even apart. Dat zelfde doe je met de radijsjes, was ze goed snij het kontje er aan de achterkant af en maak dan met de dunschiller mooie dunne schijfjes. Als laatste gaan we de avocado snijden, halveer de avocado en verwijder de pit. Snij met een mesje heel voorzichtig langs de randen en haal dan twee halve avocado’s er voorzichtig uit. Je kan eventueel een grote lepel gebruiken. Leg de avocado helften met de platte kanten naar beneden en snij er in de lengte dunne plakjes van.

Als laatste snij je de lente-uien in dunne schuine plakjes, leg even apart voor garnering.

We gaan nu vast de poké bowl opbouwen. Pak 2 kommen en verdeel hier de rijst over. Leg dan aan de rand de sojabonen, daarnaast de gesneden wortel en dan de slierten komkommer. Voor een mooi effect rol je die slierten op. Naast de komkommer leggen we nu de wakame salade, daarnaast de halve avocado met de binnenkant naar boven en tot slot de schijfjes radijs. Als het goed is je poké bowl nu rondom helemaal bedekt met de ingrediënten.

As laatste gaan we de sticky chicken maken. Snijd de kipfilet op een schone snijplank in dunne reepjes. Verhit dan een grote koekenpan met wat olie op hoog vuur. Zodra de pan heet is doe je de kip erbij. Knijp een kwart limoen boven de kip uit. Kruid de kip met zout, peper en de gemberpoeder en roerbak deze 7-10 minuten zodat de kip goed gaar is. Druk met je spatel even op een stukje kip als die niet meer terug veert is de kip goed. Voeg dan de honing, sojasaus, ketjap manis toe en laat dit even pruttelen op hoog vuur. Je ziet nu dat het een soort van gaat schuimen. Je wilt een kleverige saus rondom je kip. Als je saus goed schuimt roer je snel 1 tl maizena erdoor. Nu zal de saus direct dikker worden. Als er bijna geen saus meer is en alles om de kip zit strooi je de sesamzaadjes erover en schep je de kip in het midden van de poké bowls.

Garneer de poké bowls met wat dun gesneden lente-ui en giet een beetje sojasaus over de rijst. Serveer er eventueel wat wasabi bij.

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu