Thaise Tom Kha soep

met kip en garnalen

4 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Tom Kha soep vind ik zo onwijs lekker. In Thailand heb ik er wel liters van deze heerlijke pittige kokossoep op. De soep komt oorspronkelijk uit Laos het buurland van Thailand en dat gerecht is al snel overgewaaid naar de Thaise keuken.

Tom Kha Kai is de variant met alleen kip en betekend letterlijk kip galangal soep. Galangal is een wortel net als gember en bij ons beter bekend als laos. De wortel is familie van de gember alleen smaakt deze heel anders wat frisser dan de gemberwortel. Verse laos is verkrijgbaar bij toko’s of aziatische supermarkten en lenen zich prima om in te vriezen zo heb je altijd laos bij de hand.

Net als gember heeft laos ook een geneeskrachtige werking. Het eten van laos helpt tegen misselijkheid, maagkrampen en zelfs tegen reisziekte. En laat dit nou net de basis zijn voor deze soep! Het fijne aan de tom kha soep is dat deze heel makkelijk te maken is en in 30-40 minuten al op tafel staat. Heb je meer tijd dan adviseer ik je de smaken langer te laten intrekken. Dit gerecht is genoeg soep voor vier personen als voorgerecht.

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 1,2 liter kippenbouillon
  • 500 ml kokosmelk
  • 4 sereh
  • 2 rawit
  • 10 limoenblaadjes
  • 4 cm verse laos
  • 1 cm verse gember
  • 10 limoenblaadjes
  • sap van 1/2 limoen
  • 2 el vissaus
  • guala jawa (zo groot als 2 amandelen)
  • 20 champignons (medium of klein)
  • 1 blikje bamboo scheuten
  • ½ kipfilet
  • 10 rauwe garnalen
  • verse koriander

Verder nog nodig

Bereidingswijze

Verhit in een grote pan de kippenbouillon op hoog vuur en doe hier de kokosmelk bij. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur terug naar medium hitte. Voeg dan de 4 stengels sereh toe, kneus deze eerst door er even hard met de snijkant van een koksmes op te drukken. Snij de rawits door en verwijder de zaadjes en voeg die toe. Snij de laos en gember af, was de schil even en voeg toe samen met de limoenblaadjes. Laat dit geheel even 20 minuten zachtjes pruttelen.

Breng na 20 minuten de soep op smaak met de limoensap, vissaus, guala jawa en wat zout. Snij de champignons doormidden en voeg deze met het blikje bamboo scheuten toe aan de soep. Zet het vuur wat hoger.

Snij ondertussen de kipfilet in hele fijne plakjes van een paar mm dik. Zodra de champignons niet meer drijven voeg je kip toe en laat je deze twee minuten mee garen voordat je de garnalen toevoegt. De garnalen hoeven ook maar enkele minuten in de soep gegaard worden totdat ze mooi roze zijn geworden. Verdeel de soep over de kommen, verwijder wel de aromaten anders zit je straks op een stuk laos te kauwen. Garneer met koriander, schijfje limoen en eventueel wat chilivlokken of chiliolie.

Enjoy! ♡

Je kan de soep ook van te voren maken. Zet na 20 minuten koken het vuur uit met de deksel op de pan. Ga een kwartier voor serveren verder met stap 2.

3 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu