Bapao’s

met ajam ketjap

4 stuks

Voorbereiding: 2,5 uur

Bereidingstijd: 1 uur

Het bapao broodje! Wie kent deze Aziatische snack niet? Van die perfecte ronde luchtige broodjes met een lekkere vulling in het midden. Toen ik jonger was heb ik er genoeg van gegeten. Tegenwoordig vind je ze zelf in de snackbar.

De bapao komt oorspronkelijk uit China en is daar ook bedacht. Wij kennen de bapao eerder vanuit de Indonesische keuken, daar is het echt een klassieker en niet meer weg te denken. De naam bapao bestaat uit twee delen, ‘Pao’ betekend in Chinees het broodje en ‘ba’ is de vulling. De vulling voor een broodje bapao bestaat vaak uit rundvlees, kip of varkensvlees maar kan ook gemaakt worden met vegetarisch gehakt.

Het maken van het broodje is leuk om zelf te doen. Het vouwen van het broodje is even oefenen maar oefening baart kunst. Op mijn instagram vind je wat video’s die je stap voor stap laten zien hoe je een bapao broodje vouwt. En hoe gaaf is het dat je je eigen bapao broodjes dan gevouwen hebt?!

Voor het deeg kan je speciaal bapao meel kopen bij een Aziatische supermarkt. Zelf gebruik ik all purpose wheat flour, daar kan je bapao’s, bao bun’s, dumpling deeg etc mee maken. Hier vind je de link naar het meel. Dit meel is wat witter dan gewone bloem maar als je het niet kan krijgen is een goede kwaliteit ’00’ bloem ook goed.

Veel plezier met het maken van je eigen bapao’s!

Dit gerecht is

Ingrediënten

Verder nog nodig

  • bamboo stoommand (10″)

Bereidingswijze

Maak de ajam ketjap volgens het recept. Weeg dan 150 gr kip af en snij dit heel fijn. Meng dan wat van de saus erdoor zodat het een geheel wordt. Zet even apart in de koelkast totdat je de bapao gaat maken. De rest van de ajam ketjap kan je invriezen of met wat rijst en groente als avondmaal eten.

We gaan nu het deeg voor de bapao maken. Pak een kleine maatbeker en doe daar het hete water met de gist en suiker in. Roer goed door en zet even op een warme plek weg zodat je gist kan werken. Weeg in een kom onderhand de bloem af en voeg daar de olie aan toe.

Zodra je gist mengsel een beetje begint te schuimen voeg je deze toe aan de bloem en kneed je het geheel tot een egale massa. Pak een snijplank en giet er een paar druppels olie op en leg het deeg erop. Strooi zo pas het zout op het deeg. Maak je handen een beetje vettig met wat olie en kneed dan het deeg ongeveer 10 minuten door goed.

Pak dan een grote kom en vet deze in met een beetje olie. Plaats het deeg hierin en dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plek. Na 30 minuten haal je het deeg er voorzichtig uit. Je deeg is nu twee keer zo groot geworden. Verdeel je deeg nu in 4 gelijke balletjes. We gaan starten met het vullen van de eerste bapao. Leg de overige drie balletjes op een bord en dek ze af met de theedoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Rol het balletje deeg uit tot een dun rond deeg van 0,5 cm dik in het midden. Rol de zijkanten wat dunner uit. Haal de vulling uit de koelkast en schep dan ¼ van de vulling in het midden en start met het dichtvouwen van de bapao. Je pakt een stukje van het deeg aan de rand en vouwt deze over de vulling naar het midden, dat doe je nog een keer en dat nieuwe stukje deeg laat je overlappen met je vorige stukje in het midden. Druk je ze op elkaar door te knijpen met je duim en wijsvinger. Herhaal dit totdat je het hele broodje dicht hebt gevouwen. Draai je bapao om en strooi een beetje bloem op je werkblad. Leg je hand op de bapao en draai rondjes zodat je de onderkant glad maakt. Vorm met 2 handen voorzichtig een mooi rond broodje. Leg je bapao broodje dan op een stukje bakpapier en plaats op een bakplaat met een stuk vershoudfolie erover. Tip: op mijn instagram vind je video’s hoe je de bapao’s maakt!

Dit herhaal je voor de andere drie broodjes die je ook onder vershoudfolie legt op de bakplaat. Laat de broodjes 2 uur rijzen op een warme plek, in de oven bijvoorbeeld. Die zet je natuurlijk niet aan!

Na 2 uur rijzen kan je de bapao gaan stomen. Zet een grote pan op met kokend water. Leg de bapao’s met bakpapier in de stoommand. Leg de theedoek die je eerder hebt gebruikt neer en zet de deksel van de stoommand erop. Pak de uiteinde van de theedoek en vouw deze omhoog maak er een knoopje in zodat de theedoek nu om de deksel heen zit. Plaats de deksel met theedoek op de stoommand. Stoom de bapao’s 15 minuten. Na 15 minuten zet je het vuur uit en laat je de deksel er nog enkele minuten op voordat je ze eruit kan halen en kan gaan smullen!

Enjoy! ♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu