Duivelse kip

uit de slowcooker

Heerlijk mild pittig kip stoofgerecht met indonesische smaakmakers zoals citroengras, gember en limoenblaadjes.

4 personen

Voorbereiding: 1 uur

Bereidingstijd: 6-7 uur

Deze duivelse kip uit de slowcooker is zo onwijs lekker en door de langzame garing wordt de kip heel erg zacht en mals. Duivelse kip dat duidt wellicht qua naam  op een heel pittig gerecht maar dat valt heel erg mee. Het is een heel mild gerecht door het gebruik van sambal en mosterd want er worden geen pepers aan toegevoegd.

Ayam Setan wordt dit gerecht genoemd in de Indonesische keuken, wat letterlijk duivelse kip betekend. Het is een gerecht die je niet vaak zult tegenkomen bij de toko. Des te meer redenen om het zelf eens te gaan maken!

Dit gerecht is

Ingrediënten

  • 6 kippendijen (600-750 gram)
  • 1 el dijon mosterd
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl sambal oelek
  • sap van ½ limoen
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 stengel sereh
  • 1 el ketjap manis
  • zout en peper

Verder nog nodig

  • slowcooker of grote steelpan
  • hakmolen + staafmixer

Bereidingswijze

We starten eerst met het marineren van de kip aangezien de kip 1 uur in de marinade gaat. Smeer de kippendijen in met de mosterd en wat zout. Doe de kippendijen in een kom en dek deze af en zet minimaal 1 uur in de koelkast.

Ondertussen gaan we de boemboe maken door de ui, knoflook en sambal in een hakmolen te doen en fijn te malen tot een brei. Zet even aan de kant.

Haal de kip na 1 uur uit de koelkast. Zet de slowcooker aan en laat deze voorverwarmen. Mocht je geen slowcooker hebben zou je het ook in een pan op laag vuur kunnen laten pruttelen.

Pak een grote koekenpan en verhit hier wat olie in op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is doe je de kippendijen in de pan met de boemboe. Draai na een paar minuten de kippendijen om en laat ze dan nog even 2 minuten bakken. Voeg dan de limoensap en ketjap toe en meng het geheel goed zodat er een saus ontstaat.

Doe de inhoud van de pan dan in de slowcooker of een grote steelpan. Kneus de sereh en voeg deze samen met de limoenblaadjes toe en doe de deksel op de slowcooker. Maak je het gerecht op het fornuis dan voeg je nog wat heet water toe zodat de kip voor 85-90% onder water staat.

Laat de duivelse kip ongeveer 6-7 uur in de slowcooker garen totdat het vlees uit elkaar valt. Op het fornuis gaar je de kip op laag vuur en kijk na 2 uur even of je het vlees makkelijk uit elkaar kan halen met 2 vorken. Zo niet laat dan nog even 20 minuten staan en kijk dan opnieuw.

Serveer dit duivelse kip gerecht met wat rijst en probeer eens een van mijn andere Indonesische groente gerechten, bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of stickey tempeh.

Enjoy! ♡

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Wat wegen 6 kippendijen ongeveer…? Als bij de turkse slager kippendij koop zijn die niet zo mooi geproportioneerd als die uit de supermarkt.

    Beantwoorden
    • Hi Irma,

      Meestal wegen 6 kippendijen rond de 600-750 gram. Het ligt er inderdaad een beetje aan waar je ze koopt. Ik zou die van de Turkse supermarkt nog wel een beetje bijsnijden want die hebben er vaak nog best veel vet aanzitten. Er mag best een beetje vet aanzitten voor de smaak maar niet te veel.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Probeer deze recepten ook eens

Menu